Školní zahradnictví

Fotogalerie 2018
Brzké jaro 2018
Jarmark 2018
Zeleninový den
Školní zahrada - léto 2018

Fotogalerie 2017
Úroda 2017

Fotogalerie 2016
Školní zahrada na jaře 2016
Školní zahrada - podzim 2016

Fotogalerie 2015
Podzimní úpravy na školní zahradě 2015

Fotogalerie "Jak jsme začínali":
Jak jsme začínali

 

Školní zahrada pro radost

Jarní a podzimní měsíce školního roku trávíme v pracovních činnostech na čerstvém vzduchu - na školní zahradě. Zaměřujeme se na pěstování ovoce a zeleniny, která dětem chutná – jahody, kedlubny, melouny, hrách. Výsledky „učení“ žáci radostně ověřují ochutnáváním a to je náš cíl.

Pobyt na školní zahradě je osvěžující změnou aktivity pro obnovu duševních sil našich žáků.


Potenciál budoucnosti

Schopnost komunikace a spolupráce v týmu jsou dovednosti, které současný pracovní trh vnímá jako nedostatkové zboží. A protože štěstí přeje připraveným, umožňujeme našim žákům vyzkoušet si tyto dovednosti již na základní škole při práci na zahradě.

Pracujeme ve skupinách. Zadaný úkol v závěru hodiny společně vyhodnocujeme. Žáci tak dostávají příležitost vyzkoušet si, jak kvalita řízení činnosti a komunikace uvnitř jejich týmu ovlivňuje výsledek práce.

Získané znalosti a dovednosti mohou uplatnit v budoucnu při pěstování kvalitních produktů výživy pro svou rodinu.


Cestou k cíli

Ve skleníku množíme rostliny výsevem a řízkováním, pikýrujeme, vysazujeme truhlíky. Na zahradě sázíme, zastřihujeme rostliny, zakládáme a využíváme kompost, odplevelujeme, zaléváme. Seznamujeme se s péčí o užitkovou i okrasnou zahradu.

Vyvýšenými záhony, na kterých pěstujeme bylinky, zeleninu a okrasné květiny, se snažíme přiblížit historické tradici staré klášterní zahrady.

Mimo to se učíme pěstovat a poznávat okrasné cibuloviny a letničky, trvalky, starat se o živý plot z habrů, ovocné stromy a drobné ovoce. Školní zahradu neustále doplňujeme o nové druhy rostlin a zahradní prvky, jako jsou skalka nebo trvalkové záhony. Rostliny máme označené popisky pro snadnější zapamatování.

Při pořádání jarního jarmarku na školní zahradě si žáci prakticky vyzkoušejí obchodní dovednosti. Získají představu o hodnotě práce.

Mgr. Iveta Kudláčková a Mgr. Milan Toufar